Roald i Sarpsborg

Skrivekonkurransen

”Faren min, Harald Dahl, var norsk og kom fra en liten by

ikke så langt fra Oslo. Den het Sarpsborg.”

Roald Dahl

 

Sønn av en sarping!

Roald Dahl, den verdensberømte barnebokforfatteren, er sønn av en sarping! Faren til Roald Dahl het nemlig Harald Dahl, og kom fra Sarpsborg. Han forlot Norge og reiste ut i verden for å søke lykken da han var ganske ung. Da Roald ble født den 13. september 1916 bodde familien i den walisiske byen Cardiff i England. Fornavnet sitt fikk Roald etter østfoldingen og polarhelten Roald Amundsen, som fem år før lille Roald ble født, hadde vært den aller første mann til å nå Sydpolen.

 

Tegnet av Gunnar Johnsen

Dette skjedde for over hundre år siden

 

1863 Harald Dahl, faren til til Roald Dahl, ble født i Sarpsborg i 1863. Han var sønn av Olaus Dahl (født i 1820). Olaus var "en vennligsinnet kjempe på over to meter" (skriver Raold Dahl i BOYom bestefaren sin - og vi spør da...er han den egentlige SVK?). Bestefaren til Roald var en ganske velstående handelsmann som eide en butikk i Sarspborg. "Her solgt han alt fra ost til hønsenetting", skriver barnebarnet hans Roald. Vi har funnet frem til to steder hvor Dahl-familien bodde i Sarspborg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1877 Harald Dahl faller ned fra taket i huset i St. Marie gate og brekker armen. Sønnen Roald Dahl skriver dette mange år senere:

«Da faren min var fjorten - hvilket fortsatt er mer enn hundre år siden – var han oppe på taket på huset der han bodde og byttet ut noen løse takstein. Så gled han og falt. Han brakk den venstre armen rett nedenfor albuen. Noen løp for å hente legen, og en halv time senere gjorde denne herrremannen en majestetisk entré, full som et nek sittende i sin karjol. Karjolen ble trukket av en hest. Legen var så full at han trodde den brukne armen var en skulder som hadde gått av ledd.

«Denne skal vi fort få på plass!» ropte han. To menn ble hentet inn fra gaten. De skulle hjelpe han å dra. De ble bedt om å holde faren min rundt livet mens legen tok tak i håndleddet på den brukne armen og ropte: «Dra karer, dra!» Dra så hardt dere kan!» Smerten må ha vært uutholdelig. Offeret skrek, og moren, som så på det hele med skrekk, ropte «Stopp». Men da hadde mennene som dro gjort så stor skade at en bensplint stod ut av huden på underarmen. Dette skjedde i 1877. De kirurgiske metodene var ikke slik de er i dag. Derfor ble armen rett og slett kuttet av ved albuen, og resten av livet var faren min nødt til å greie seg med én arm… Og resten av historien kan du lese i boken «BOY»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den enarmede Hardald Dahl fra Sarpsborg.

 

1880 Harald Dahl finner ut at Sarpsborg ikke er stedet for å "finne lykken" (iflg sønnen Roald), og sammen med broren Oscar rømte de simpelten hjemmefra (for faren deres nektet dem å dra), og kom seg til Frankrike ved å jobbe på en fraktebåt. "Historien om hvordan disse brødrene startet hver sin forretning i hvert sitt land og hvordan begge to tjente en formue er interessant", skriver Roald Dahl i boken BOY. Les boken og finn ut mer om denne hsitorien!

 

1880-90-tallet Mens broren Oscar bosetter seg i Frankrike, ender Harald Dahl opp i kullbyen Cardiff i Wales. Her stifter han et firma sammen med hr. Aadnesen, "Aadneden & Dahl" - "Og slik begynte noe som ligner veldig på en av disse overdrevent eventyrlige suksesshistoriene. Men i virkeligheten lyktes de så godt fordi begge arbeidet fryktelig hardt og brukte hodene sine", skriver Roald Dahl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911 i gifter seg med Sofie Magdalene Hesselberg,som etterhvert ble mammaen til Roald Dahl. Harald Dahl møtte henne da han var på et lite Norges-besøk. Etter at han hadde kjent henne en ukes tid, fridde han til henne og fikk JA!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harald Dahls togbillett fra 1911, samme året han giftet seg.

 

1916 13. september kommer en liten gutt til verden, i Cardiff i England. Han blir oppkalt etter den norske polarhelten Roald Amundsen, født på "Tomta" mellom Sarpsborg og Fredrikstad.

 

 

 

 

Dette skjedde i

jubileumsåret 2016:

3. juni avduket direktøren fra Rolad Dahl-museet i Great Missenden, Steve Gardam, skulpturen "Gutten som snakket med dyrene". Her kan du lese hans blogg om den opplevelsen: 100 years of Roald Dahl, 1000 years of Sarpsborg. Her finner du også linker til videre lesing om Roald (på engelsk).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Sarspborg Arbeiderblad

 

Skulpturen, "Gutten som snakket med dyrene", står midt i St. Marie gate (gågaten) i Sarpsborg. Skulpturen er laget av Sarpsborg-kunstneren Fredrik Raddum..

 

21. juli var detPremiere på filmen SVK!

"Faren min (Roald Dahl henviser her til sin Harald Dahl fra Sarpsborg. Red. anm.) var godt og vel et år elder enn broren Oscar. De var veldig nært knyttet til hverandre… Faren deres (altså Roald Dahls bestefar Olaus Dahl fra Sarpsborg. Red anm.), EN VENNLIGSINNET KJEMPE på over to meter, hadde ikke samme pågangsmot som sønnene…"

Dette er hentet fra boken BOY, skrevet av Roald Dahl. Så kanskje hentet han inspirasjonen til den store vennlige kjempen fra Sarpsborg?

SF Sarpsborg kino

 

13. september fylte Roald Dahl 100 år!

 

13. og 14. september arrangerte ORD og Litteraturuka Sarpsborg inspir(ia)asjonsdager for Skrivekonkurransen «Den magiske fingeren», for Sarpsborgs 7. klassinger. Et samarbeid med Den kulturelle skolesekken og Inspiria science senter. Arrangementet foregikk på Inspiria science senter.

 

9. november var det stor premieutdeling for Skrivekonkurransen på Sarpsborg scene.

 

 

Thomas Winther

Dag Evjenth

 

Litteraturuka Sarspborg Ledes av Torill Stokkan

Sarpsborg kommune

 

Ansvarlig for nettsidene

Torill Stokkan

Rådgiver, Enhet kultur

Sarspborg kommune

Copyright © Skrivekonkurransen