Vinnerturen 2016 Anea

Skrivekonkurransen


Aneas vinnertur og møte med

Roald Dahl-museet i Great MissendenJeg var så heldig å vinne skrivekonkurransen 2016 og fikk en tur til London. Hovedmålet med turen var å besøke Great Missenden som er en liten landsby rett utenfor London. Der ligger Roald Dahl museet.


Turen vår startet ikke så bra da hele kofferten vår var våt inni. Mamma hadde glemt å ta ut brusen som lå i den og under flyturen kom all brusen ut av boksen. Alle klærne våre var våte, og alle elektriske ting vi hadde med oss var fylt med brus. Så det første vi måtte gjøre da vi kom til London sent på kvelden var å shoppe klær og sånn strømadapter man trenger i England.

Vi hadde mye kontakt med direktøren på museet før vi reiste og hadde avtalt å komme tidlig neste dag. På forhånd hadde vi sett på togtider og hvor i London vi skulle dra for å finne toget til Great Missenden.


Første dagen i London startet med at vi tok undergrunnen til Marylebone stasjon. Derfra gikk det lokaltog til Great Missenden. Marylebone er en koselig togstasjon med kafeer og matbutikk. Det var så tidlig på morgenen så vi spiste frokosten vår på en kafe der. Vi trodde vi hadde god tid til toget skulle gå, for vi kunne sitte på kafeen å se på mange togspor. Men, rett før toget skulle gå så oppdaget vi at vårt tog sto på et spor ganske mye lenger unna så vi måtte løpe og rakk det med to minutter. Det var ingen konduktør på toget slik vi har det i Norge. Man scannet billetten sin og gikk gjennom en port til togsporet. Togturen til Great Missenden tok ca 40 minutter. Det var veldig fint å dra ut av byen. Det var mye fint å se på og gøy å se hvordan folk utenfor London bor. Nå er det jo ikke sånn langt utenfor London for byen er så stor at den strekker seg langt ut mot Great Missenden. Det var veldig greit å finne frem både på togstasjonen og lett å finne ut når vi kom til riktig stasjon.


Stasjonen på Great Missenden er bitte liten. Det er to spor, en bro over sporet og et lite venterom. Mye mindre enn den stasjonen vi har i Sarpsborg. Det sto skilt da vi kom ut fra stasjonen med pil mot museet. Allikevel klarte vi å gå feil fordi vi gikk der bilene skulle kjøre og parkere. Men, det var egentlig bare fint for da fikk vi sett mer. Det er egentlig veldig lett å finne frem til museet fordi det er bare en hovedgate i Great Missenden og der ligger musset. Det er vimpler over veien og huset er lilla. Det er nesten som å være i en gammel engelsk film når man går i gata der. Det er mange små butikker og noen pub’er og mange cottages som folkene bor i.


På museet sto vi og ventet noen minutter på direktøren Steve. Alle som jobbet der visste om besøket som kom helt fra Norge. Jeg tror ikke det så ofte er norske folk der. Det er visst stort sett engelske folk som kommer dit.


Steve viste oss rundt på hele museet og fortalte mange spennende historier om Roald Dahl. Det var flere forskjellige rom man gikk inn og forskjellige små aktiviteter. Midt i museet har de innredet en skrivehytte. Den er identisk innvendig som skrivehytta til Roald Dahl var. Til og med alt som ligger på bordet ligger helt likt som når han levde. Han var nok litt spesiell fordi midt på bordet lå hoftekula hans som han hadde operert ut. Og på et glass hadde han bein fra ryggmargen sin. Han fikk visst inspirasjon til å skrive fra sånne ting.


Vi fikk også komme inn på et rom der ingen andre får komme. Det var arkivet. Der ligger orginalnotatene til absolutt alt han har skrevet av bøker. Vi fikk se de første tegningene til Den fantastiske Mikkel Rev og skoen som inspirerte han når han skrev SVK boka. Steve fortalte oss mye om hvordan Roald Dahl skrev bøkene sine. Jeg synes det var litt vanskelig å få med meg alt han sa for engelskmenn snakker ganske fort. Men, mamma fortalte meg underveis om jeg lurte på noe. Vi fikk også se et privat fotoalbum som Roald Dahl hadde laget. Da måtte vi fortelle direktøren om hvor de forskjellige stedene var, for det var mest bilder fra Norge der.


Steve fortalte at de hadde plantet bjørketrær utenfor museet til minne om Norge.

Etter omvisningen spanderte han kake og brus på oss og mamma prøvde å fortelle historien jeg hadde skrevet på engelsk. Jeg tror kanskje hun burde øvd seg litt på forhånd.


Det morsomste på museet var at man kunne lage film med rekvisitter som var der. Og det var fint å lære så mye om en forfatter som jeg liker. Selve museet er nok best for litt yngre barn, og direktøren sa at det var mange skoleklasser som hadde utflukt dit. Man kunne lære seg hvordan man starter på en historie, og hvordan man kommer i gang og lager de forskjellige karakterene i en historie.

Det var også en fin butikk der som solgte alle bøkene han hadde skrevet og mange andre fine ting. Da mamma skulle betale så snakket plutselig den ene dama i kassa svensk til oss. Alle hun jobbet med ble veldig sjokkerte. Hun fortalte at hun hadde bodd noen år i Sverige da hun var liten, og hun husket fortsatt litt av språket.


Da vi var ferdige på museet gikk vi til kirkegården der Roald Dahl ligger begravet. Det var en veldig fin gåtur opp dit, og det var fint å besøke graven hans. Det er noen kjempe fotspor som er støpt ved siden av graven så den er lett å finne.

Etter det så ruslet vi litt i den lille landsbyen. Den er virkelig liten så det går nokså fort å rusle i den. Vi så noen av de stedene som han var inspirert av til bøkene sine. Det er rart å tenke på at han har levd der. Men, de sa at landsbyen var veldig annerledes da, men mange flere butikker og mye mere liv.


Vi tok toget tilbake til Marylebone stasjon og brukte resten av dagene på shopping og severdigheter. Det var en kjempe fin tur og jeg anbefaler alle som er i London noen dager og ta toget til Roald Dahl museet. Det er en fin tur, koster lite og man får sett litt annet enn bare butikker. Også lærer man fryktelig mye om en veldig god forfatter.


 

Takk for turen!


2015 

"Historien om en helt”


1. «Annerledes»

skrevet av Ida-Marie Olsen,

7a Sandbakken skole


2. «Den dagen Tobias ble en helt» skrevet av av Jørgen Winsevik,

7a Kurland barneskole


3. «I siste liten»

skrevet av Lisa Elverhøi,

7b Hannestad barneskole
2014 

“Den magiske oppfinnelsen»


1. «Blytungt»

skrevet av Agnes Cathinka Lund-Aall,

7b Hannestad barneskole


2. «Drømmemaskinen»

skrevet av Anna Aarvik,

7a Varteig barne- og ungdomsskole


3. «Den magiske oppfinnelsen»

skrevet av Josefine Bjørnstad,

7c Kurland barneskoleORD-dagene

Thomas Winther

Dag Evjenth


Litteraturuka Sarspborg Ledes av Torill Stokkan

Sarpsborg kommune


Ansvarlig for nettsidene

Torill Stokkan

Rådgiver, Enhet kultur

Sarspborg kommune